Kort nieuws

Evaluatiecommissie: ‘Big-erkenning klinisch technologen was goede zet’

Leestijd: 1 minuut

Een evaluatiecommissie vindt het een goed idee dat klinisch technologen zelfstandig sommige medische handelingen kunnen uitvoeren. Vijf jaar geleden kreeg deze nieuwe beroepsgroep na lang gesteggel tijdelijk toestemming om zelf ingrepen zoals injecties, puncties of katheterisaties te doen. Een evaluatiecommissie zegt nu dat de zorg er efficiënter door wordt en pleit ervoor de erkenning definitief te maken.

De Universiteit Twente startte in 2003 met de opleiding Technische Geneeskunde, waarin studenten zowel medisch als technisch geschoold worden. Het idee is dat deze beroepsgroep bijvoorbeeld zich in een ziekenhuis kan richten op de technologie achter een ingreep, wat bijvoorbeeld bij complexe behandelingen of de adoptie van nieuwe methoden belangrijk is.

Om ook zelf medische handelingen uit te voeren, moesten technisch geneeskundigen echter erkend worden in de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Big). In 2013 werd de beroepsgroep erkend in de Big-wet als ‘klinisch technoloog’ voor een periode van vijf jaar. Daarna zou de uitzondering geëvalueerd worden. Kort na de erkenning startte ook de TU Delft met een bachelor Klinische Technologie, samen met Leiden en Rotterdam.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content