Kort nieuws

Delftse studenten starten satellietbedrijf

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Vijf studenten en oud-studenten van de TU Delft starten een ruimtevaartbedrijf. Innovative Solutions In Space (Isis) richt zich op het testen van nieuwe technologieën in de ruimte. In de ondernemingsplanwedstrijd New Venture was het bedrijfsidee in december één van de tien winnaars van de eerste ronde.

’De ruimtevaart is vooral gebaseerd op oude en bewezen technologie, en bedrijven zijn daarom terughoudend om nieuwe technieken te gebruiken. Daar spelen wij op in‘, vertelt medeoprichter Wouter Jan Ubbels. ’Bouwers van grote satellieten willen bijvoorbeeld een sensor of een raketje voor koerscorrectie testen. Wij maken daar dan een satelliet op maat voor.‘ Het gaat hierbij om nanosatellieten. Deze hebben een gewicht van maximaal 10 kilogram. ’Een klein satellietje kan vaak meeliften met Russische raketten die commerciële kunstmanen lanceren‘, aldus Ubbels.

Het jonge bedrijf krijgt steun van de universiteit via de Yes!Delft Business Incubator. De vijf kersverse ondernemers deden hun inspiratie voor de onderneming op bij het Delfi-C3-project van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, waarbij studenten zelf een nanosatelliet bouwen. Deze zal eind 2007 worden gelanceerd. Ubbels: ’Tijdens het project ontdekten we dat er relatief veel bedrijven geïnteresseerd zijn in het uittesten van nieuwe technologieën in de ruimte.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content