Microsoft sluit patentdeal voor embedded Linux


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

In navolging van verschillende desktop- en server-Linux-bedrijven heeft de Japanse printermaker Kyocera Mita een wederzijdse patentdeal gesloten met Microsoft. De bedrijven hebben geen details bekendgemaakt, maar de softwarereus uit Redmond claimt dat het om patenten gaat die Kyocera nodig heeft als het embedded Linux inzet in zijn producten. De Amerikanen krijgen volgens de overeenkomst toegang tot beschermde technologieën van de Japanners voor gebruik in verschillende producten, waaronder Windows en Office.

Microsoft rolt al geruime tijd met zijn patentspierballen richting het open-source besturingssysteem Linux. Eerder dit jaar meldde het dat de Linux-kernel inbreuk maakt op 42 van zijn patenten. De meest gebruikte open-source software zou zelfs honderden patenten schenden. Het bedrijf weigert echter openbaar te maken welke dit zijn. Microsoft sloot al wederzijdse patentdeals met Linspire, Novell, Xandros en andere distributeurs van het vrije besturingssysteem. Dat leverde de nodige beroering op in de ontwikkelaarsgemeenschap. De Linux-bedrijven zouden met de overeenkomsten erkennen dat het besturingssysteem inbreuk maakt op Microsofts patenten.