Europees project stut FDSOI-ecosysteem

Een consortium van negentien Europese organisaties onder aanvoering van STMicroelectronics hebben een driejarig, 360 miljoen euro kostend project afgetrapt om ’het Europese leiderschap in FDSOI een boost te geven‘.

Radiotelescoop zwermt uit rond de maan

Voor radioastronomie op lage frequenties is een telescoop buiten de dampkring nodig, maar een enkele satelliet is veel te klein voor die toepassing. De draadloze-sensornetwerkaanpak kan hier uitkomst bieden. Dit idee wordt uitgewerkt binnen het Olfar-project.

SRon en co. ontwikkelen IC om seismometer uit te lezen op Mars

Samen met Axiom IC en Xensor Integration heeft SRon een uitleeschip ontwikkeld voor de seismometer die kandidaat is om mee te gaan met Esa‘s toekomstige Exomars-missie. Omdat kleiner, lichter en zuiniger ook in de ruimtevaart beter is, hebben de partners alle functionaliteit geïntegreerd in één circuit. Jan-Rutger Schrader van het ruimteonderzoekinstituut legt uit hoe dit IC tot stand is gekomen.

ADC’s en DAC’s veel meer dan componenten in de marge

AD-en DA-converters lijken voor de leek componenten in de kantlijn. De ontwikkeling is echter allesbehalve triviaal. Moderne embedded systemen stellen hoge eisen aan het verbruik, de resolutie en de flexibiliteit. Vincent Arkesteijn en Daniël Schinkel van Axiom IC gaan in op de uitdagingen en kansen voor dataconverters aan de hand van deze parameters.