Sensoren bewaken de koude keten

Levensmiddelen, maar ook medicijnen, kunnen bederven als ze tijdens het transport te warm of te koud worden bewaard. Voor de eindklant betekent dat verspilling, voor de transporteur kan dat hoge claims tot gevolg hebben. Slimme sensoren kunnen de goederen onderweg bewaken en gezamenlijk kunnen ze een distributiecentrum in de gaten houden, vertelt Lodewijk van Hoesel van Ambient Systems.

‘Er is bijna geen onderwerp waar niet iets gemeten moet worden’

UT-hoogleraar Paul Havinga stond in Nederland aan de wieg van het onderzoek naar draadloze sensornetwerken. Zijn werk kwam onder meer al bij het Great Barrier Reef en sporters terecht, en via spin-off Ambient Systems in de logistiek. De technologie sijpelt steeds meer door vanuit research naar praktische toepassingen. Maar er blijven nog onderzoeksvragen genoeg over, met name in het coöperatieve gedrag van kleine sensorknooppunten.

Alcatel-Lucent voedingsbodem voor NFC-starter

Hoe vang je de briljante ideeën in je researchafdeling op en hoe tover je ze om tot een marktsucces? Alcatel-Lucent richtte daarvoor ruim drie jaar geleden een interne incubator op. Het bedrijfsonderdeel Ventures valt onder de paraplu van Bell Labs. Onlangs ontsproot er nog een nieuw bedrijfje uit deze kweekvijver: Tikitag.