Zuid-Hollandse techindustrie mikt op 30 duizend nieuwe jobs

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Tijdens ZIE 2021 presenteerden de Economic Board Zuid-Holland (EBZ), Holland Instrumentation (HI) en Innovationquarter de Actieagenda Technologische Industrie. Deze agenda is de blauwdruk voor de nieuwe economische motor van Zuid-Holland en heeft de ambitie om de omzet van de technologische industrie in Zuid-Holland te verdubbelen van 26 miljard euro nu naar zoā€™n 50 miljard euro in 2030, met name door allerlei producten te ontwikkelen die maatschappelijke problemen helpen oplossen. En passant ontstaan zo zeker 30 duizend nieuwe banen.

Zuid-Holland is de provincie met de meeste bedrijven in de technologische industrie, dat is de hightech en midtech inclusief toeleverketen. Ruim 31 duizend bedrijven bieden werk aan 110 duizend mensen in Zuid-Holland. Deze bedrijven zijn in vele eindmarkten actief, van maritiem tot zorg en tuinbouw. Dat biedt kansen die nu nog onderbenut blijven, denken de schrijvers van het actieplan. De bedrijven hebben namelijk heel veel gemeenschappelijke uitdagingen die ze met elkaar veel slimmer en beter kunnen oppakken. Denk aan alles wat te maken heeft met digitalisering, 3D printen, tekort aan personeel en nieuwe vaardigheden voor nieuwe technologie. Samenwerking levert ook businesskansen, want innovatie ontstaat vooral door slimme combinaties van bestaande technieken, die in andere sectoren al langer worden toegepast.

De ambities van de Actieagenda zijn groot en concreet: een verdubbeling van de omzet en dus de toegevoegde waarde in 2030. Ongeveer 30 duizend extra banen. Producten die onze wereld schoner, duurzamer en gezonder maken. Samenwerking is de katalysator om dit te bereiken, denken de initiatiefnemers. Daarvoor zetten de gezamenlijke partners van de Actieagenda Technologische Industrie in op een beperkt aantal nieuwe productketens die maatschappelijke uitdagingen helpen oplossen. Dit wordt ondersteund door de digitalisering in het toeleversysteem, het versterken van de instroom en vasthouden van talent, en het versterken van het netwerk en ecosysteem.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login