Zonne-energie binnen vijf jaar op gelijke voet met netstroom

Karlijn Raats
Leestijd: 1 minuut

De kosten voor zonne-energie komen binnen vijf jaar zelfstandig op hetzelfde niveau als traditionele manieren van elektriciteit opwekken, althans in de VS. Dat zegt Stephen O‘Rourke, senioranalist in duurzame materialen voor de halfgeleiderindustrie bij de Deutsche Bank Securities (VS).

Volgens O‘Rourke dalen de kosten voor het opwekken van zonne-energie steeds verder. Zonne-energieproducenten bouwen nu productiecapaciteit op door investeringen. Hij stelt dat de prijzen van traditionele energie alleen nog zullen stijgen. Het punt waarop zonne-energie en netstroom gelijk worden, ligt in zijn berekening tussen 2012 en 2013.

O‘Rourke houdt met zijn voorspelling een slag om de arm, omdat hij de opkomst van nieuwe technologie niet heeft meegenomen in zijn berekeningen. ’Dit kan de curve van kostenafname voor zonne-energie omgooien‘, aldus de marktvorser. Ook gaf hij aan dat wanneer zonne-energie eenmaal op gelijk niveau staat met traditionele energie, het nog altijd slechts in gebruik zal zijn bij piekstroomverbruik, niet als basisaanvoer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content