Xenics uit Leuven komt met laaggeprijsde infraroodcamera

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Xenics brengt een camera op de markt voor het infraroodgebied met korte golflengtes van 8 tot 14 µm. De Gobi-384 bestaat onder meer uit een camera, elektronica voor digitale signaalvererking en een video- en Ethernet-interface. De behuizing is 72 bij 60 bij 50 millimeter. De Gobi kan zonder koeling. Het Leuvense bedrijf zegt dat zijn nieuwe product het maken van infraroodopnames goedkoop binnen bereik brengt van toepassingen in de machinebouw en andere industriële markten, bij beveiliging en openbare projecten.

De technologie achter de camera is een niet-gekoelde microbolometer-array van 384 bij 288 pixels met een pitch van 25 µm. Dat geeft 44 procent meer beeldelementen dan het veelgebruikte formaat van 320 bij 240 beeldelementen.

De camera werkt zonder thermo-elektrische koeling, maar deze feature is wel verkrijgbaar. De sluiter werkt elektronisch. Dat geeft het voordeel dat stille opnamen mogelijk zijn, zonder onderbreking. Een mechanische sluiter is als optie wel verkrijgbaar. Aan de Gobi-384 hangt een prijskaartje van 7500 euro (compleet camerasysteem, inclusief lens). Xenics claimt dat de Gobi concurrenten voor is met DSP-gebaseerde rekenkracht aan boord en een 16 bit analoog-digitaalomzetter.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login