WUR ontwikkelt eerste marktrijpe oogstrobot paprika’s

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Vandaag klinkt het startschot voor Sweeper, een internationaal onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van een eerste generatie oogstrobot voor paprika’s. Het onderzoek wordt financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. Wageningen UR gaat het internationale netwerk coördineren, dat verder bestaat uit de Umeå Universitet in Zweden, de Ben-Gurion Universiteit in Israël, het Proefstation voor de Groenteteelt in België, Irmato en paprikateler De Tuindershoek.

Al eerder is er in het Europese project Crops een oogstrobot voor paprika ontwikkeld. De afgelopen tien jaar heeft fundamenteel onderzoek echter geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de Sweeper-partners deze robot verder kunnen ontwikkelen. De robot wordt de eerste oogstrobot ter wereld die in een commerciële kas zal worden ingezet. Hiermee kan de robot de leidende rol van Europa op het gebied van landbouwrobotica versterken. Ook verbetert het concurrerend vermogen van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.

Sweeper gaat zich concentreren op paprika, waarvan in Europa jaarlijks 1,3 miljard kg wordt geoogst. Naar verwachting zal de kennis en technologie uit het Sweeper-programma eenvoudig op andere kasgewassen kunnen worden toegepast. Het EU Horizon 2020-programma voor Onderzoek en Innovatie steunt het project met een bedrag van 4 miljoen euro.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login