Winner takes all

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

De wereld kan niet genoeg krijgen van chips, dus draait de marktleider in chiplitho topjaren. Een paar highlights uit 2020: 4,5 miljard euro omzet in euv-systemen, 7,3 miljard in duv-machines en een record nettowinst van 3,6 miljoen euro.

ASML’s boodschap aan investeerders: met onze lithomachines en opbrengstverhogende oplossingen gaat de wet van Moore nog zeker vijftien jaar mee en we zijn goed op weg om ons omzetdoel voor 2025 van 15 tot 24 miljard euro te halen. Als het zo doorgaat – en daar lijkt het op – dan zal het me niet verbazen als ASML zijn omzetverwachting voor 2025 nog dit jaar opschroeft tot – gokje – 20 tot 27 miljard euro.

De financiële prestaties van de Veldhovense machinebouwer waren de afgelopen jaren onberispelijk. Omzet en winst stegen en na een uitputtingsslag kregen klanten eindelijk euv aan de praat. Oké, dat laatste viel even tegen, maar zorgde wel voor een oligopolie en het zeker stellen van de chiproadmap voor minstens nog een decennium. Dat droeg allemaal bij aan het omhoog schieten van de beurskoers. In 2008 was ASML nog geen 10 miljard euro waard, momenteel steekt de opgetelde waarde van alle aandelen ruim boven de 200 miljard dollar uit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login