Wetenschappers vrezen voor concurrentiepositie Nederlandse ai

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Het Groeifonds, een miljardenprogramma waarmee het kabinet de innovatie in kunstmatige intelligentie wil stimuleren, is vanwege de coronacrisis voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Nederlandse AI Coalitie kan haar aanvraag van 1 miljard euro daarom voorlopig niet indienen. Ai-wetenschappers vrezen dat Nederland zijn positie in artificial intelligence nu zal verliezen.

De AI Coalitie wil Nederland koploper maken in ai voor onder meer zorg, energiebesparing en efficiënte productie. Daarvoor is de komende zeven jaar ongeveer 2,1 miljard euro nodig. Bedrijven en universiteiten betalen de helft, de andere helft moet van de overheid komen.

Maarten de Rijke, directeur van het ICAI, maakt zich zorgen. ‘De gevolgen van uitstel kunnen schadelijk zijn’, zegt hij in het Financieele Dagblad. ‘Nederland was al rijkelijk laat. In concurrerende landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk en België rolt het geld al. Zij zijn zeker een jaar eerder begonnen met grootschalige investeringen in talent en technologie. Bij ons wordt het nu alleen maar later. En we weten nog steeds niet hoe het Groeifonds eruit zal zien.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login