Werknemers NTS uit Tsjechië en Friesland tijdelijk in Brabant

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

NTS ziet voor dit jaar een stabiele groei met enkele cijfers. Topman Tjarko Bouman verwacht pas begin 2024 een opleving in semicon. Met ASML en zijn analytical-klanten is hij in zijn nopjes.

Na ‘een fantastisch jaar’ met een omzettoename van 30 procent naar 412 miljoen euro en een nettowinst van 23,6 miljoen euro, keert de groei dit jaar bij NTS Group weer terug naar een rustiger niveau. In het eerste kwartaal zag de toeleverancier zijn omzet met 6 tot 8 procent groeien, zegt topman Tjarko Bouman in een update voor High Tech Systems magazine. Dat is een goede indicator voor heel 2023.

Tjarko Bouman van NTS ziet dat de semiconmarkt pas op de plaats maakt. Hij verwacht begin 2024 pas weer een opleving.

De aarzelende cijfers komen vooral door een terugval in productie voor backend semicon-equipmentbedrijven. Maar Bouman constateert, net als sommige van zijn concurrenten, dat bedrijven als Besi, ASM-PT en K&S hun r&d-investeringen op niveau houden om maximaal te kunnen profiteren als de markt later weer opleeft. De vraag vanuit de analytical markt blijft voor NTS op niveau.

‘In backend zien we terugloop. Wij ervaren vooral van Amerikaanse klanten vraaguitval’, zegt Bouman. ‘Andere markten zien we stabiliseren. ASML loopt prima door. Ze hebben wel een wat lagere orderintake, maar tegelijk een groot orderboek om uit te leveren. Daardoor blijft de vraag uit Veldhoven voor NTS goed op niveau.

Het recente Semiconductor Manufacturing Monitor Report, dat Semi opstelde in samenwerking met marktonderzoeksbureau Techinsights, constateert dat een zwakke consumentenvraag en hoge voorraadniveaus de huidige dip in halfgeleiders en de daling in de bezetting van chipfabrieken verergeren. Clark Tseng, marktonderzoeker bij Semi, verwacht dat de voorraadcorrectie halverwege 2023 ten einde loopt. Hij verwacht een licht herstel in de tweede helft van het jaar, ‘gedreven door een aantrekkende vraag naar voorraden en de feestdagen’.

Bouman is een tikje pessimistischer. Hij verwacht dat NTS de huidige groei van 6 tot 8 procent heel 2023 vasthoudt. ‘Ik verwacht geen teruggang.’ Hij wijst naar Gartner en andere analisten die hun indicaties voor 2023 naar beneden hebben bijgesteld. ‘Dat zien we nu ook bij klanten die aanvankelijk dachten dat het in het vierde kwartaal zou verbeteren. Zij schuiven die groeiverwachting naar Q1 van 2024 en daar kunnen we mee dealen.’

Met dat laatste wijst Bouman op een deel van zijn mensen die tijdelijk op andere locatie werken. ‘We hebben medewerkers drie tot vier maanden uit Tsjechië en mensen uit Friesland die tijdelijk in Brabant komen werken.’

De markt voor analytische apparatuur, waarin NTS bedrijven als Thermo Fisher bedient, ervaart de toeleverancier als stabieler en momenteel ook actiever dan semicon. ‘Een aantal van die bedrijven leveren ook aan semicon, maar wij merken dat de impact van de recessie daar beperkt is. Ook daar zien we dat bedrijven moeite hebben om orders uit te leveren als gevolg van de enorme vraag die ze hebben.’