‘We geven vorm aan de productie van morgen’

Greet Heylen is hr & business process manager bij Flanders Make.

Leestijd: 5 minuten

Flanders Make, het technologisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, stelde dit voorjaar Smartfactory Benelux voor. Dit demonstratieplatform bootst een hypermoderne fabriek na en toont heel concreet wat Industrie 4.0 voor bedrijven kan betekenen. Twee onderzoekers vertellen over de ontwikkeling en implementatie van de digitale technologieën die deze productieomgeving typeren.

‘De stijgende vraag naar gepersonaliseerde producten biedt kansen voor bedrijven’, zegt Steven Kauffmann, projectmanager bij Flanders Make en projectleider van het Industrie 4.0-demonstratieplatform Smartfactory Benelux (Smartfactory BNL). ‘Ze moeten hun productieprocessen drastisch heroverwegen om hun producten te kunnen leveren op korte termijn en aan de prijs van massaproductie. Productieflexibiliteit is het codewoord. De ontwikkeling van zo’n slim en wendbaar productiesysteem kan niet plaatsvinden zonder betaalbare sensoren, betrouwbare besturing, geconnecteerde en zelflerende systemen, en datacapaciteit. Laten dat net de vier bouwstenen van Industrie 4.0 zijn, en tegelijk ook de grootste uitdagingen voor een bedrijf.’

Om die pijlers tastbaar te maken, zette professor Detlef Zülke van het Duitse onderzoekscentrum voor artificial intelligence (DFKI) in 2014 in Kaiserslautern het concept van Smartfactory uit. Vandaag bestaat het consortium rond dit demonstratieplatform uit zo’n vijftig bedrijven en onderzoekscentra. Flanders Make maakt deel uit van het succesvolle Smartfactory KL-netwerk van DFKI en bouwde verder op de ervaringen en de kennis van de Duitse ingenieurs om Smartfactory BNL op te richten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login