Vraag naar Europese gereedschapmachines gehalveerd

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Europese fabrikanten van gereedschapmachines blijven last ondervinden van de economische tegenwind. In het eerste kwartaal van 2009 boekten zij ruim 53 procent minder orders dan dezelfde periode een jaar eerder. Dat becijfert Cecimo (Comité Européen de Coopération des Industries de la Machine-outil), de overkoepelende organisatie met lidverenigingen in vijftien Europese landen.

De Europese afzet heeft het meest te lijden onder de crisis. Door de aanhoudende zwakke vraag van eindgebruikers zal deze dit jaar 30 tot 40 procent terugvallen, denkt Cecimo. In China en India blijft de consumptie naar verwachting op peil. De verkopen blijven vooral achter in de automotivesector, goed voor 30 procent van de inkomsten voor de gereedschapmachine-industrie. De markten voor duurzame energie, medische systemen, openbaar vervoer en precisietechnologie zijn minder getroffen.

Cecimo heeft lidverenigingen in Belgi√ę, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Itali√ę, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechi√ę, Turkije, Groot-Brittanni√ę, Zweden en Zwitserland. De organisatie vertegenwoordigt de belangen van 1450 Europese bedrijven, samen goed voor 85 procent van de Europese productie van gereedschapsmachines.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login