Anton van Rossum

1 February 2013

H. van S. vraagt:

Ik werk al meer dan tien jaar als design-engineer en heb onlangs na een zoektocht van enkele jaren een aanbieding gekregen voor een nieuwe baan. De pluspunten zijn dat het inhoudelijk om een zeer interessante, zwaardere functie gaat en ik ruim de helft meer ga verdienen. Daarnaast verliep de kennismaking met mijn nieuwe collega‘s uitstekend en spreekt de werksfeer me aan.

Het minst aantrekkelijk is de reisafstand: het bedrijf ligt op meer dan honderd kilometer van mijn woonplaats. Momenteel ben ik vanuit huis binnen een half uur op mijn werk. Enkele keren per week moet ik naar het hoofdkantoor in de Randstad. Ik zit dan soms wel twee uur enkele reis in de auto en ik ben daar eigenlijk wel klaar mee. Ik moet er niet aan denken dat ik dagelijks tweeënhalf à drie uur inclusief files heen en terug moet voor deze nieuwe baan.

De manager heeft me aangeboden dat ik eerst een half jaar vijf volledige dagen ga draaien op kantoor. Daarna is twee dagen thuiswerken bespreekbaar. Maar ik zie nu al op tegen dat halve jaar heen en weer pendelen. Verhuizen is eigenlijk de beste optie. Ik zou dat in beginsel ook wel willen en mijn vrouw staat er niet negatief tegenover. Ons huis verkopen is echter niet zo gemakkelijk in deze tijd. De kans is groot dat dat langer duurt dan een jaar.

De headhunter antwoordt:

De belabberde situatie op de huizenmarkt heeft voor veel mensen vervelende consequenties. Dit geldt vooral voor degenen die nog maar enkele jaren geleden een huis hebben gekocht. Zij kunnen vaak alleen met verlies verkopen. Verkoop is voor hen dan ook geen optie. Wanneer je echter al meer dan tien jaar eigenaar bent, zal vooral de langere verkooptijd een vervelend gevolg zijn.

Wat ik de laatste jaren veel zie, is dat daarom andere oplossingen worden gezocht. Zo‘n alternatief is verhuur van je eigen huis, al dan niet gestoffeerd en/of gemeubileerd. Ook komt het voor dat een kamer, appartement of bed and breakfast wordt gezocht in de buurt van het bedrijf waar fysieke aanwezigheid is gewenst. Al naargelang de financiële ruimte en feitelijke omstandigheden wordt een pragmatische oplossing gezocht. Soms verblijven mensen de hele week op locatie, soms maar een enkele dag.

Werkgevers faciliteren dit op verschillende manieren. Zo hebben sommige bedrijven eigen huizen en andere weer speciale afspraken met hotels. Er zijn ook creatieve oplossingen te bedenken als het bedrijf verschillende vestigingen heeft. Daarnaast krijgt de medewerker soms een sign-on-bonus als tijdelijke tegemoetkoming in de kosten. Dergelijk ’tekengeld‘ komt meestal voor op executive-niveau, maar wordt ook wel gebruikt om medewerkers met speciale, schaarse talenten aan te trekken.

In jouw geval heeft het bedrijf je niet alleen een ruime sign-on-bonus en een riant vast salaris met een goede bonusregeling geboden, maar tevens de mogelijkheid geschapen dat je na een inwerkperiode van een half jaar twee dagen per week thuis kunt werken. Dat is een bijzondere geste, waaruit een groot vertrouwen in jouw persoon en capaciteiten valt af te lezen.

Vanuit mijn perspectief biedt het bedrijf jou een buitengewoon interessante propositie. Wellicht dat een verhoging van de sign-on-bonus soelaas kan bieden. Je zou dat zeker ter sprake kunnen brengen. Realiseer je dat je in de nieuwe functie in ieder geval niet méér zult reizen dan in de oude, maar wel tegen een aanmerkelijk beter salaris.