‘Voorname rol cobots in reshoringtrend postcorona’

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

De markt voor industriële cobots groeit van 981 miljoen dollar dit jaar naar 7,97 miljard dollar in 2026. Dat voorspelt onderzoekbureau Markets and Markets. Met Arwen Peters van cobotspecialist Olmia Robotics besprak Mechatronica&Machinebouw de stand van cobotland en de belangrijkste trends en ontwikkelingen.

Cobots zijn al geruime tijd op de markt. Zo lang dat het niet meer nodig is om te verduidelijken dat het collaboratieve robots zijn. De nieuwigheid is er inmiddels wel vanaf. ‘Dat zou je misschien denken’, zegt Arwen Peters van Olmia Robotics. ‘Maar in de praktijk moeten we nog veel missiewerk doen en heel regelmatig het verschil uitleggen met traditionele, industriële robots.’

Als Peters en haar collega’s eenmaal duidelijk hebben kunnen maken wat de voordelen zijn, willen sommige bedrijven hun cobotcollega liever vandaag dan morgen in dienst nemen. Peters: ‘Het helpt dat cobots aan bekendheid winnen en er al flink wat in Nederland draaien. Je kunt laten zien hoe ze werken en zo de drempel voor ondernemers verlagen.’ Steeds meer bedrijven staan daarom open voor cobots. En niet alleen voor de standaard cobotarmen, maar ook voor autonome mobiele robots (amr’s).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login