Vlaamse startup Pick-it maakt grijprobots slimmer

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Softwarebedrijf Pick-it heeft de eerste Trends Pitchers Day gewonnen. De dag werd georganiseerd om startende ondernemers de kans te geven om met hun businessplan te presenteren aan een zeskoppige jury van potentiĆ«le investeerders. Peter Soetens, ceo van Pick-it, kwam het meest overtuigend uit de hoek. Pick-it is een plug-and-play product dat robots ogen geeft. Zo kunnen ze taken uitvoeren die mensen vandaag niet kunnen, willen of mogen uitvoeren. Meer dan honderd klanten uit de VS, Europa en AziĆ« lopen al warm voor het softwarepakket van Pick-it. Momenteel zijn er zoā€™n twee miljoen blinde of ā€˜dommeā€™ grijprobots actief in de industrie, de groeimarge in deze miljardensector is dus erg groot.

Een grijprobot volgt een bepaald werkstramien. Denk aan een robot die flesjes op een loopband grijpt en verplaatst. Wordt dat stramien onderbroken omdat er een flesje niet op de juiste plek staat? Dan blokkeert de robot of valt alles om. Hij ziet namelijk niet wat er is gebeurd en kan dus niet anticiperen op de situatie.

Pick-it wil deze grijprobots slimmer maken met een plug-and-play product. Dat bestaat uit een 3d camera, een processor en software voor industriĆ«le robots. ā€˜De robot kan daardoor zelf zien waar precies de producten liggen die hij moet grijpenā€™, vertelt Soetens. ā€˜Staat dat flesje niet op de juiste plek? Dan vindt de slimme robot dat wel. De productie kan gewoon blijven draaien. Op die manier maken we de productie en logistieke verwerking een pak efficiĆ«nter. Dat betekent dan ook een serieuze omzetstijging voor onze klanten.ā€™

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login