Vlaamse overheid wil defensie-export stimuleren

Tom Cassauwers
Leestijd: 1 minuut

Het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT) zal de steun opdrijven voor Vlaamse lucht- en ruimtevaartbedrijven die werken rond defensie. Dat kondigden Vlaams minister-president Jan Jambon en ceo van FIT Joy Donné aan op de Paris Air Show.

Militaire technologie was in Europa lang een taboe-onderwerp. Sommige bedrijven werkten voor defensie, maar dat gebeurde op een beperktere schaal dan de militaire-industri√ęle samenwerkingen in landen zoals de VS en China. Door toenemende geopolitieke spanningen en de oorlog in Oekra√Įne keert dat beeld nu. Eurocommissaris Thierry Breton lanceerde begin mei nog een plan om de Europese defensie-industrie te versterken.

De aankondiging vond plaats op de Paris Air Show. Foto: ©SIAE Salon du Bourget

Dat FIT nu ook op militaire markten inzet, is een teken aan de wand. ‘Om de defensieve uitdagingen aan te gaan en tegelijk de weerbaarheid en concurrentiekracht van onze Vlaamse economie te garanderen, moeten we de sector proactief steunen. Voor onze bedrijven die een belangrijke rol spelen in internationale toeleveringsketens in hoogtechnologie, is het groeipotentieel groot’, stelt minister-president Jan Jambon.

FIT zal nu haar ondersteuning ook specifiek richten op bedrijven die werken rond defensie. Dit betekent dat ze hen ondersteunen bij een aanwezigheid op beurzen zoals de Dubai Airshow, Singapore Airshow en Farnborough International Airshow. Ook zal er ingezet worden op matchmaking, marktstudies en eventuele groepszakenreizen rond defensie.