‘Visiondwergen’ verlossen markt van patentwurggreep Lemelson

Wim Hoeks is systeemarchitect bij Braincenter Zuid in Veldhoven.

Leestijd: 7 minuten

Jerome Lemelson heeft meer dan vijfhonderd patenten op zijn naam staan. De in 1997 overleden Amerikaan claimt onder meer de uitvinding van de machinevision en de streepjescodelezer. Wim Hoeks van Braincenter reconstrueert hoe Lemelson met zijn patenten 1,5 miljard dollar uit de zakken wist te kloppen van grote industriële visiongebruikers als Ford, IBM en Philips, en hoe de relatieve dwergen Cognex en Symbol hem uiteindelijk klein hebben gekregen.

Het had niet veel gescheeld of de ontwikkeling van en de markt voor machinevision was in de Verenigde Staten compleet stilgevallen door een allesomvattend patent op de inzet van camera‘s in productieomgevingen. Ook gebruikers van machinevision die exporteren naar de VS zouden daardoor hun marge moeten afdragen aan Jerome Lemelson, de houder van het patent. Dat kan nu niet meer spelen, zult u zeggen. In een vakgebied met een dergelijk lange geschiedenis moet zo‘n patent allang verlopen zijn. Toch niet.

In 1994 heeft het United States Patent & Trademarks Office (USPTO) nog patenten toegewezen die automatische visuele inspectie claimen (5283641 en 5351078) – geheel volgens de geldende regels. Grote bedrijven hebben diverse rechtszaken aangespannen om de toekenning ongedaan te maken, maar hebben die verloren. Hoe kan dat en waarom kent niemand in Europa Lemelson, de uitvinder van de machinevision? Eén ding is duidelijk: de rechtspraak heeft niet dezelfde zekerheden als de techniek. De aanloop naar dit probleem is net zo lang als de ontwikkeling van het vakgebied, en de onbekendheid van de uitvinding is net zo cruciaal.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login