Vermalen mosselschelpen in je 3d-printer

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een bloempot en een haarclip uit de 3d-printer, gemaakt van vermalen mosselschelpen, met suiker en alginaat als cruciale bindmiddelen. Mariet Sauerwein maakte twee prototypes en laat daarmee zien dat 3d-(her)printen met lokaal verkregen duurzame en natuurlijke grondstoffen een haalbare optie is in een circulaire economie. Dit vraagt echter wel om een heel andere kijk op het ontwerpproces. De ontwerpster promoveert op woensdag bij de TU Delft.

Hoewel er veel optimisme is over het gebruik van 3d-printen om de transitie naar een circulaire economie te stimuleren, zijn er nog maar weinig toepassingen van 3d-printen die een circulaire economie ook daadwerkelijk ondersteunen en mogelijk maken. Ontwerp in een circulaire economie streeft namelijk naar behoud van waarde van producten en materialen in het economisch systeem. Dit kan worden bereikt door levensduurverlenging, of door hoogwaardig hergebruik en herstel van producten of materialen.

Een materiaal dat in Nederland bijvoorbeeld veel voorhanden is, zijn mosselschelpen. Jaarlijks wordt in Nederland 55 miljoen kilo mosselen geoogst. Daarvan blijft 20 miljoen kilo afval over. Wat als je die berg materiaal nuttig kunt gebruiken, en zelfs hergebruiken? Sauerwein onderzocht wat er nodig is om dit soort nieuwe materialen te kunnen inzetten bij 3d-printen, en deed dat door te experimenteren met materialen, prototypes te ontwerpen en daadwerkelijk te produceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login