VDL groeit over hele linie

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Voor de Eindhovense VDL Groep was 2007 een topjaar. Het industriële conglomeraat zag de gecombineerde omzet met 33 procent stijgen naar 1,773 miljard euro. Het grootste deel van deze toename is te danken aan de inbreng van de Enabling Technologies Group (ETG), die VDL eind 2006 overnam van Philips. Autonoom bedroeg de groei 16 procent. De nettowinst ging met 26 miljoen omhoog naar 90 miljoen euro en het aantal werknemers steeg met 2 procent naar 7490.

De resultaten zijn over de hele linie positief. Dankzij de acquisitie van ETG krikte de sector toeleveringen zijn omzet op van 390 naar 660 miljoen euro. De busdivisie verkocht afgelopen jaar voor in totaal 683 miljoen euro, tegen 591 miljoen in 2006. De omzet van het onderdeel eindproducten klom van 357 naar 430 miljoen euro. Ook de nettowinst steeg in alle sectoren van de Brabantse industriegroep.

Dit jaar zal moeizamer verlopen, verwacht VDL. Het Financieele Dagblad meldt dat president-directeur en enig aandeelhouder Wim van der Leegte voor 2008 rekening houdt met een autonome omzetstijging van 5 tot 10 procent. De totale orderportefeuille is met 630 miljoen euro ’op dit moment redelijk goed gevuld‘, hoewel iets minder goed dan een jaar geleden. Het familiebedrijf voelt echter steeds meer prijsdruk door toenemende concurrentie uit Azië en Oost-Europa. Daarnaast gaan de lonen in Nederland dit jaar met ruim 5 procent omhoog. Dit betekent dat VDL in 2008 weer een flinke verbetering in productiviteit zal moeten leveren om de topprestatie van 2007 te benaderen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login