Vanderlande investeert in robotica via overname

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Vanderlande Industries heeft Ferdar Automation Technology overgenomen. Het Almelose bedrijf is actief als systeemintegrator van robotica, onder meer in de logistieke sector. ‘Ferdar is een waardevolle aanvulling op ons productenportfolio en versterkt ons profiel als hightech systeemintegrator’, aldus de kersverse Vanderlande-CEO Govert Hamers. ‘Door de overname verwerven we per direct hoogwaardige kennis en kunnen we onze klanten nog beter bedienen.’

Vanderlande constateert dat zijn klanten meer flexibiliteit en een hogere automatiseringsgraad verlangen. Door de overname van Ferdar verwerft het Veghelse bedrijf ervaring en competentie op het gebied van toepassing en ontwikkeling van robotica en technologie voor productbehandeling. Robotica is van toenemend belang in de logistieke automatisering, bijvoorbeeld in (de)palletiseren. Er zijn diverse voordelen te realiseren, zoals efficiency, optimale rendementsverbetering, continue inzetbaarheid en ergonomie. Met name in magazijnautomatisering zijn er veel toepassingsmogelijkheden voor robotica maar ook in de bagageafhandeling op luchthavens worden robots steeds vaker ingezet. Zo spelen robotarmen in Vanderlande’s installatie op Schiphol Tetris met koffers om de bagagekarren optimaal te vullen.

Tegenover FD verklaart Hamers dat zijn bedrijf vaker het acquisitiepad zal kiezen: ‘We gaan gerichte en kleinere overnames doen om de juiste innovatie binnen te halen en te integreren met onze eigen technologische systemen.’ Dat is een trendbreuk voor de onderneming die er lange tijd voor koos om op eigen kracht te groeien. Een eerste stap op deze nieuwe weg zette Vanderlande eind 2011 toen het zijn Duitse toeleverancier Beewen inlijfde.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login