UT wil ziekenhuis op boerderijschaal

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De provincie Overijssel stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar voor een experiment van de UT voor zorgcentra die, volgestouwd met hightech, de kloof tussen thuissituatie en ziekenhuis moeten overbruggen. Deze High-Tech Health Farm is een van de twee concepten waarin de UT hightech op boerderijschaal wil toepassen ’voor optimale inbedding in de samenleving‘. Het andere project richt zich op energie uit biomassa.

Voorlopig gaat het nog om een proef met een enkel centrum. De komende twee jaar zal het Mira-instituut van de UT, waarin het biomedische en medisch-technologische onderzoek zijn ondergebracht, invulling gaan geven aan het initiatief. Waar het centrum komt, is nog niet bekend.

De zorg in de instellingen valt wel onder de verantwoordelijkheid van een ziekenhuis. Een belangrijke insteek van het concept is dat deze centra de zorg makkelijker bereikbaar maken. In Overijssel is de gemiddelde afstand tot een ziekenhuis relatief hoog vergeleken met de Randstad. De centra zijn algemener van aard dan ziekenhuizen, met bijvoorbeeld ook revalidatie en medische controles in het aanbod. Aan de andere kant zullen ze geen zeer specialistische ingrepen bieden. De centra zullen geen bedden huisvesten en spelen daarmee in op de trend dat patiënten steeds minder vaak in het ziekenhuis hoeven te blijven voor een behandeling. Een expliciet doel is ook om bedrijvigheid te genereren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login