UT gaat supergeleidende generator voor windturbine maken

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Twentse leerstoel Energy, Materials and Systems (EMS) ontvangt een subsidie van 2 miljoen euro om een supergeleidende generator te ontwikkelen voor windturbines. In 2018 zal een proefversie worden ingebouwd in een bestaande 3,6 megawatt windturbine in het Deense Thybor√łn. De ontwikkeling is onderdeel van het Horizon2020-project Ecoswing dat geco√∂rdineerd wordt door het Deense Envision Energy. Het budget voor het totale project bedraagt 13 miljoen euro, waarvan 10 miljoen afkomstig van de EU.

In de nieuwe generator worden de permanente magneten vervangen door spoelen die, doordat ze gekoeld worden tot min -180 graden Celsius, supergeleidend worden. Daardoor kunnen ze een magneetveld opwekken dat tot dertig keer sterker is dan dat van permanente magneten of koperen spoelen.

Het belangrijkste voordeel van de supergeleidende generator is de gewichtsreductie van veertig procent vergeleken met conventionele generatoren. De gondel kan daardoor een 25 procent lichter worden uitgevoerd, en bovendien kan er ook materiaal bespaard worden in de rest van de toren. Op termijn moet dat de kosten van windmolens sterk terugdringen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login