UT en VU starten wtb-opleiding in Amsterdam

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Studenten die in Noord-Holland wonen, kunnen vanaf 2019 ook dichtbij huis techniek studeren. Universiteit Twente en de Vrije Universiteit starten vanaf dat collegejaar gezamenlijk een werktuigbouwkundeopleiding in Amsterdam. Beide universiteiten willen met het aanbieden van een technische bachelor in de hoofdstad meer jongeren interesseren in techniek.

Onderzoek wijst uit dat in Noord-Holland de helft minder scholieren kiest voor een technische opleiding dan in regio’s met een technische universiteit, terwijl een even groot percentagescholieren het vwo verlaat met een technisch profiel. De nieuwe wtb-opleiding moet gebruikmaken van innovatieve onderwijsvormen, zodat het een aanvullend programma is op het huidige aanbod in Nederland. UT en VU werken de mogelijkheden hiervoor momenteel samen uit.

In het driejarige programma wordt de kennis van beide universiteiten gecombineerd. Het onderwijs wordt door zowel UT- als VU-docenten verzorgd. Zo maken studenten tijdens de opleiding kennis met de onderzoeksterktes en de innovatieve regio’s van beide universiteiten. De studenten zullen daarom ook ongeveer een kwart van hun tijd op de campus in Enschede te vinden zijn. Omdat de VU geen accreditatie heeft voor technische opleidingen worden studenten bij de UT ingeschreven. Het idee is dat de Amsterdamse bachelors hun master in Enschede zullen doen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login