Twents consortium maakt elektrische fiets stabieler

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Een consortium van de Universiteit Twente, Roessingh R&D en Indes heeft een elektrische fiets ontworpen waarmee ouderen of mensen met een handicap minder snel vallen. Dat is te danken aan het ontwerp, en aan enkele technische snufjes. Zo verlaagt de fiets het zadel bij lagere snelheden, wat de stabiliteit verbetert. Ook zorgt de elektromotor voor extra ondersteuning bij het wegfietsen, waardoor er minder kans is op vallen bij het opstappen en op gang komen. De fiets kan ook niet harder dan achttien kilometer per uur.

De fiets is ontwikkeld binnen het kader van het Sofie-project, dat gestart werd omdat het aantal ouderen in de maatschappij toeneemt en de kans op eenzijdige fietsongelukken toeneemt op hogere leeftijd. Om te onderzoeken hoe het ontwerp verbeterd kan worden, ontwikkelde promovenda Vera Bulsink een contactmodel voor de band en de weg dat de bewegingen van de fiets en berijder in acht neemt. Via laboratoriumtesten onderzocht ze hoe fietsbewegingen van jongeren en ouderen van elkaar verschillen.

Aan de hand van het model ontwierp het consortium een fietsframe met steilere balhoofdhoek, kleinere banden en een kortere wielbasis. Dat is stabieler bij lagere snelheden en maakt op- en afstappen gemakkelijker door de lage instap.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login