Twente zet in op nieuw roboticacentrum

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Universiteit Twente werkt samen met het bedrijfsleven aan de oprichting van een nieuw centrum voor robotica. In maart moet dat al van start gaan, alhoewel het businessplan nog in ontwikkeling is. Initiatiefnemer van het centrum is de stichting Advanced Robotics & Mechatronics (Romech). Het moet getrokken worden door de usual suspects: hoogleraar Advanced Robotics Stefano Stramigioli en Demcon-directeur Dennis Schipper. Het doelgebied ligt geheel in deze lijn, namelijk medische toepassingen en servicerobots. Ook Fred van Houten, hoogleraar bij de faculteit Construerende Technische Wetenschappen, speelt een belangrijke rol.

Het plan komt na een zakenreis van de Twentenaren in Japan. Daar sloot de UT intentieverklaringen met universiteiten van Tokyo en Tsukuba. Japan kent een grote roboticaonderzoeksgemeenschap. Stramigioli zegt echter in UT Nieuws dat het land kansen laat liggen door te monodisciplinair te werken. De UT is volgens hem uitstekend gepositioneerd om het probleem multidisciplinair te benaderen. Het Institute for Biomedical Technology (BMTI) kan zijn kennis inbrengen, voor software is er het Centre for Telematics and Information Technology (CTIT). Daarnaast moet ook het Institute for Behavioral Research een rol gaan spelen, om de interactie tussen robots en mensen vorm te geven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login