Twente High-Tech

Dennis Schipper is CEO van Demcon.

Leestijd: 3 minuten

Al drie seizoenen is FC Twente in de Nederlandse voetbalcompetitie boven PSV (Philips Sport Vereniging) geëindigd, na een periode waarin de Eindhovense club een abonnement op het kampioenschap leek te hebben. Voetbalsportief zijn beide regio‘s dus aan elkaar gewaagd. Op maakindustrieel gebied zijn Eindhoven en Twente ook top in Nederland, alleen is hier de ’Philips Industrie Regio‘ de onbetwiste nummer één en Twente een goede nummer twee.

Ik schrijf het expres zo op omdat ik soms het gevoel heb dat we er ook in onze branche een wedstrijd van maken. Een wedstrijd die de regio Eindhoven met zijn gigantische Philips-erfenis niet kan verliezen en die Twente dus niet kan winnen. Wat soms tot de conclusie leidt – zo beluister ik tussen de regels door – dat Twente dan maar niet te sterk op de hightechmaakindustrie moet focussen. Dat zou mijns inziens de verkeerde conclusie zijn. In voetbal heb je dan wel een zero-sum game (de winst van de een is het verlies van de ander), in onze tak van sport kan er juist sprake zijn van een win-winsituatie.

Winst hebben we met z‘n allen in het afgelopen decennium inderdaad behaald toen High-Tech Systems (& Materialen) zich een sterke positie verwierf op de internationale markt én bij de Haagse beleidsmakers. HTS werd een sleutelgebied bij het Innovatieplatform van Jan-Peter Balkenende en is sinds kort een van de topsectoren van Maxime Verhagen – met de ambitie zoals neergelegd in het recente rapport Holland High-Tech. In reactie op die politieke aandacht is de sector zich – onder impuls van mensen als Lou Hulst – als een gemeenschap gaan organiseren en dat heeft initiatieven opgeleverd zoals het High Tech Systems Platform, Brainport en Point-One.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content