TUE-studenten mikken op schone luchtvaart met elektromotoren

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Het studententeam Falcon Electric Aviation van de Technische Universiteit Eindhoven wil bestaande vliegtuigen ombouwen tot elektrische toestellen. Het hoopt een duurzaam alternatief te bieden voor pleziervluchten, vlieglessen en zakenvluchten. Hun eerste omgebouwde vliegtuig zou over zes maanden klaar moeten zijn.

Volgens het team worden er allerlei duurzame oplossingen bedacht voor auto’s en bussen, maar niet zozeer voor vliegtuigen en boten. Omdat het ontwerpen en certificeren van een nieuw type vliegtuig veel tijd en geld kost, besloten de studenten om de mogelijkheden van ombouw van bestaande vliegtuigen te onderzoeken. Met subsidie ‚Äč‚Äčvan de Metropoolregio Eindhoven konden ze de technische en financi√ęle haalbaarheid aantonen, stelt medeoprichter Brandon van Schaik. Het team concludeert dat het ombouwen van een vliegtuig zou moeten werken voor vliegtuigen met ruimte voor maximaal twintig passagiers die slechts kortere vluchten maken.

Het eerste vliegtuig dat Falcon Electric Aviation gaat ombouwen, is een Cessna 150, een tweezitter. De conversiekosten worden geschat op 150 duizend euro. De studenten berekenden dat een vliegschool die investering in vier tot vijf jaar moet kunnen terugverdienen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login