TU Delft start master voor toekomstige robotingenieurs

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Studenten van de nieuwe masteropleiding Robotics aan de TU Delft ontwikkelen naast de ‘gewone’ technische vaardigheden ook een breed palet aan kennis op het snijvlak van werktuigbouwkunde, kunstmatige intelligentie, systeemintegratie, bedrijfskunde en persoonlijke ontwikkeling. Dat is nodig, vindt de universiteit, omdat robotingenieurs binnen een bedrijf steeds meer functioneren als een spin in het web, in staat moeten zijn om meerdere disciplines met elkaar te integreren en diverse processen binnen een ontwikkelsysteem moeten kunnen overzien.

‘De ontwikkelingen binnen digitalisering gaan razendsnel. Wij zoeken daarom naarstig naar ingenieurs die richting geven aan de transitie naar verdergaande robotisering en deze kunnen begeleiden’, Arjen Mateboer, hoofd mechanical engineering r&d bij Lely. ‘De robotingenieur van de toekomst kan het zich niet permitteren om maar goed in één domein te zijn. Om het verschil te maken moet hij communicatief sterk zijn en zich kunnen verdiepen in meerdere domeinen. Eigenlijk opereert hij als de ‘homo universalis’ in een multidisciplinair team. Ik ben daarom erg blij met het curriculum van de nieuwe masteropleiding Robotics van de TU Delft. Dit is het type ingenieur waar ik naar op zoek ben.’

De masteropleiding Robotics staat in het teken van de ontwikkeling van de intelligente robot die de omgeving waarneemt, plannen en beslissingen maakt, en zichzelf controleert of voortbeweegt in een complexe omgeving waarin zich mensen kunnen bevinden. De technische kernvakken in de opleiding zijn dynamics and control, machine learning, robot software practicals, machine perception, planning & decision making, human robot interaction en een multidisciplinair project. Het tweede jaar staat in het teken van een Joint Interdisciplinary Project (JIP) of stage en het afstuderen. Het programma richt zich op onder meer de agrarische, automotive, logistieke en productie-industrie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login