Trendspotting

Simon Smith is verantwoordelijk voor de Europese activiteiten van Aerotech.

Leestijd: 3 minuten

Ultraprecisie komt door verschillende factoren steeds hoger op de agenda. We zien veel marktontwikkelingen die de manier waarop we ontwerpen, produceren en testen, zullen veranderen. Een voorbeeld van zoā€™n ontwikkeling waar nu veel over te doen is, is additive manufacturing of 3D printing. De processen en materiaaleigenschappen zijn nog lang niet uitontwikkeld en de nauwkeurigheid van de meest gangbare systemen liggen nog rond de 20 tot 50 Āµm. De hele benadering van de manier van produceren biedt echter volledig nieuwe perspectieven. Ontwerpers hebben daarmee een ongekende ontwerpvrijheid gekregen. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het verhogen van de nauwkeurigheid. Zowel klanten als ontwikkelaars omarmen die ontwikkelingen actief. Veel geavanceerde aandrijftechnieken worden ingezet om tot nauwkeurigere additive manufacturing te komen waardoor een hele reeks nieuwe toepassingen zich aandienen. In de medische sector bijvoorbeeld, waar het printen van menselijk weefsel en zelfs complete reserveorganen wordt onderzocht.

Een andere trend is die van flexibele elektronische gadgets. Behang dat met een druk op de knop van patroon verandert of draagbare technologieƫn bijvoorbeeld in kleding verwerkt, bieden allemaal uitdagingen voor de ontwerpers. Hoe kunnen we dit soort producten op de beste manier in serie produceren? Hoe print of laser je kleine producten op of in een stretchbaar en flexibel dragermateriaal?

Weer een ander aspect is de vraag naar compactere en lichtere consumentenelektronica met een langere accuduur. Daarmee stijgt de vraag naar kleinere en energiezuinigere componenten, wat direct weer de vraag naar hoogprecieze en dynamische aandrijfsystemen doet toenemen die in een cleanroom of een hoogvacuĆ¼momgeving kunnen functioneren. Er worden verschillende oplossingen bedacht voor dit soort productievraagstukken, maar allemaal vragen ze om minuscule componenten met maatvoeringen van honderden nanometers. Hiermee kom je op een heel ander niveau van productie terecht, dat vraagt om nieuwe generatie aandrijftechnieken. De focus ligt op juiste materialen waarmee een hogere nauwkeurigheid kan worden bereikt, of die geen vormveranderingen ondergaan bij ā€“ soms zelfs minieme – temperatuurveranderingen. Ook onderwerpen als nauwkeurigere sensoren, isolatie tegen achtergrondvibraties en niet te vergeten de meettechnieken vragen hier onze aandacht. In ons eigen bedrijf zijn we bijvoorbeeld druk bezig geweest met de ontwikkeling van piĆ«zonanopositioneeroplossingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content