Translatie-rotatiemotor Psicontrol verweeft losse eindjes

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Psicontrol Mechatronics ontwikkelde voor moederbedrijf Picanol een prototype van een elektronisch gekoppelde translatie-rotatiemotor. De module maakt slagen van 4,5 centimeter en kan continu ronddraaien. Die bewegingsvrijheid stelt hem in staat complexe samengestelde bewegingen te maken die nodig zijn om de losse eindjes terug te weven in het textiel.

Picanol opereert in een lastige markt. De Ieperlingen ontwikkelen industriële weefmachines. Die apparaten moeten minstens vijftigduizend uur meegaan en dat in een veeleisende omgeving. ’De productie van textiel genereert een hele hoop stof. Het is niet abnormaal dat er een stoflaag van centimeters dik op de machines ligt‘, schetst Brecht Pauwels, R&D-engineer bij Picanol-dochter Psicontrol Mechatronics. ’Verder heb je veel last van vibraties en varieert de omgevingstemperatuur van 0 tot 40 graden. En dat bij een luchtvochtigheid van zo‘n 95 procent, omdat je dan het beste weefsel krijgt.‘ De grootste uitdaging is echter om de kosten laag te houden. Er komt veel concurrentie uit Azië. ’Je ziet het aan de lakenhallen in België: hoe verder je naar het oosten gaat, hoe jonger ze zijn. Inmiddels zitten we al in China‘, grapt Pauwels.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login