Topsectorbeleid stimuleert gezamenlijk onderzoek niet

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Bedrijven hebben zich niet door het topsectorenbeleid laten verleiden om meer te investeren in gezamenlijk onderzoek met andere bedrijven en kennisinstellingen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad. Na een voortvarende start is het bedrag dat de topsectoren jaarlijks hebben toegezegd, gedaald van circa twee miljard euro in 2012 naar circa 1,15 miljard euro in 2017. De beschikbare publieke financiering bleef dezelfde periode vrijwel gelijk op ongeveer een miljard euro per jaar.

De overheid probeert gezamenlijk onderzoek van bedrijven en kennisinstellingen te stimuleren met de TKI-toeslag. Voor elke euro van bedrijven legt het ministerie van Economische Zaken 25 eurocent bij. Dat is kennelijk te weinig.

De topsector Hightech Systemen & Materialen (HTSM) onttrekt zich overigens grotendeels aan de trend. De grootste topsector stak in 2012 593 miljoen euro in publiek-privaat onderzoek, de laatste jaren is dat nog altijd 540 tot 570 miljoen euro. Binnen HTSM lokt iedere publieke r&d-euro bovendien tot wel drie euro van bedrijven uit. In veel topsectoren is het eerder andersom.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login