TNO in Europees project over flexibele toeleverketens

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

TNO gaat de komende twee jaar samenwerken met een groep van 23 Europese partners waaronder Brainport Industries in het Eur3ka-project. Het doel is om vraag en aanbod voor toeleveranciers op peil te houden wanneer deze verstoord is geraakt door Covid-19.

De Nederlandse maakindustrie is hard geraakt door de pandemie: door nationale lockdowns vallen delen van Europese toeleverketens weg en de vraag in bepaalde sectoren is nog nooit zo sterk gewijzigd. Tegelijkertijd is er veel druk op de maakindustrie om de productie op te schalen van medische producten zoals beademingsapparaten en beschermingsmiddelen. TNO heeft uitgebreide ervaring in het digitaliseren van de maakindustrie en wil met dit project een bijdrage leveren om toeleverketens veerkrachtiger en flexibeler te maken

Kernpunt in het Eur3ka-onderzoek is het zeker stellen van vraag en aanbod in toeleverketens, ook wanneer deze door bijvoorbeeld Covid-19 verstoord raken. Hierbij staat centraal om bedrijven mogelijkheden te bieden om sneller in te spelen op nieuwe eisen en wensen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld wanneer een toeleverancier in de automotivesector door wegvallende vraag snel moet kunnen omschakelen naar de productie van medische beademingsapparatuur. Het bedrijf kan zo ondanks de dalende vraag blijven produceren en levert ook gelijk een bijdrage in de strijd tegen de Covid-pandemie. Het is dan essentieel om razendsnel samenwerkingen te kunnen opzetten met de benodigde toeleveranciers.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login