Tijdperk van integratie stelt Nederlandse manier van werken op de proef

René Raaijmakers
Leestijd: 9 minuten

In het huidige integratietijdperk kunnen eenzame uitvinders alleen impact maken als ze in een goed team zitten. In dit tweede interview vertelt Wilhelm Claussen over de evolutie van systeemintegratie, hoe culturele diversiteit projectteams ten goede komt en de uitdaging die hij specifiek voor Nederlanders ziet.

Toen Wilhelm Claussen tien jaar geleden aan zijn broer vertelde dat hij een productielocatie in Nederland ging opzetten, werd hij in zijn gezicht uitgelachen. Zijn broer runde destijds in Duitsland een fabriek voor de bouw van speciaalmachines. Daar werkten enkele honderden mensen. Zijn advies was: nooit in Nederland produceren, het gaat gewoon niet werken.

‘De perceptie dat Duitsers meer procesgeoriënteerd en gedisciplineerd zijn en Nederlanders chaotischer en creatiever heeft een kern van waarheid’, geeft Claussen toe als hem gevraagd wordt naar de invloed van cultuurverschillen op projecten. ‘Ik vind het altijd prettig om met Nederlanders te werken. Ze durven meer, zijn meer geneigd om naar kansen te zoeken, in plaats van met redenen te komen waarom iets niet kan werken.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login