Tegenlicht-docu over ASML is een commercial

Leestijd: 4 minuten

Nooit geweten dat de publieke omroep commercials maakt voor multinationals, tot ik de aflevering van VPRO Tegenlicht zag die op 12 september is uitgezonden. Bij elkaar ruim drieënvijftig minuten over engineering-hoogstandjes in interviews met enkele oude rotten – Jos Benschop schittert in de rol van verstrooide professor die vertelt hoe je op tindruppeltjes schiet om euv-licht te krijgen – en vooral veel shots van knappe meisjes en jongens die vertellen hoe leuk het is om bij ASML te werken.

Zoals de engineer die zegt dat hij liever aan een ASML-machine sleutelt dan aan de Joint Strike Fighter. Of de knappe Spaanse die eerder bij Airbus in Madrid werkte en nu DUV system install owner is. Zij vertelt overtuigend hoe opwindend het is om voor het eerst een nieuw geïnstalleerde machine aan te zetten. Kortom, een recruitmentvideo in optima forma.

Het is alsof ASML de regie voerde en ja, ga er maar vanuit dat dat ook het geval was. Vat op de pers is de afgelopen jaren in Veldhoven tot kunst verheven. Dat valt ASML niet kwalijk te nemen. Zie het ook maar als compliment voor de pr-afdeling. Die doet gewoon wat ze moet doen: de schatkist aan unieke technologie bewaken en de koers hoog houden. Met een beurswaarde van rond de 200 miljard kan elk verkeerd bericht zorgen voor een miljardendip.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login