Technologische industrie optimistisch, kostenbeheersing blijft noodzaak

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

‘De technologische industrie staat voor een grote opgave. Smart Industry gaat de industrie de komende jaren radicaal veranderen. Daar moeten industriële bedrijven zich nu op voorbereiden. Om de wereldwijde concurrentie ook straks het hoofd te kunnen bieden, moeten de Nederlandse technologische bedrijven niet alleen innovatief blijven, maar ook de kosten binnen de perken houden.’ Dit zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming bij de presentatie van de FME Conjunctuurenquête voorjaar 2015.

Uit die enquête wordt duidelijk dat veel bedrijven een gezonde uitgangspositie hebben om de uitdagingen aan te gaan die de transitie naar Smart Industry met zich meebrengt. De sector liet afgelopen jaar 4,5 procent omzetgroei laten zien. De bedrijven verwachten dat die groei dit jaar (5 procent) en volgend jaar (6 procent) doorzet.

Toch is er niet alleen goed nieuws. De groei laat zich nog niet terugvertalen in werkgelegenheid. Naar verwachting zal die dit jaar met 0,3 procent afnemen. Voor volgend jaar wordt wel weer werkgelegenheidsgroei verwacht (+0,6 procent). Bijna een derde van de bedrijven in de technologische industrie had in 2014 te maken met krimpende omzet. Dat gold vooral bedrijven met vijftig tot honderd medewerkers.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login