Technologiebranches FHI zien orderintake tien procent stijgen

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse technologiebedrijven hebben hun business in de eerste helft van 2010 enigszins zien herstellen van de klap in 2009. Dat meldt de federatie van technologiebranches FHI op basis van haar halfjaarlijkse trendonderzoek onder achthonderd leden. De orderintake nam met 10,5 procent toe ten opzichte van de eerste zes maanden van 2009, maar dit maakt de teruggang van 12,7 procent van vorig jaar niet volledig goed. Omdat de gefactureerde omzet in de eerste helft van 2010 met slechts 2,9 procent herstelde, blijven de technologiebedrijven nog voorzichtig in hun eigen bestedingen.

De drie FHI-branches industriële elektronica, industriële automatisering en laboratoriumtechnologie verschillen niet in de richting waarin omzet en orderontvangst zich bewegen. De heftigheid waarmee de cijfers op en neer gaan, is wel anders in elke branche. Industriële elektronica kent al decennialang de grootste fluctuaties. De 15,6 procent ordergroei en 2,8 procent omzettoename in de eerste helft van 2010 steken mager af bij de teruggang van respectievelijk 30 en 27 procent in dezelfde periode van vorig jaar.

De fluctuaties in de industriële automatisering waren iets minder heftig. De ordergroei in de eerste zes maanden van 2010 bedroeg 10,1 procent, tegenover een daling van 16,2 procent een jaar eerder. De omzet herstelde zich vrijwel volledig van de terugval in 2009. De toename van 9 procent dit jaar compenseert de daling van 10,2 procent in de eerste helft van vorig jaar bijna helemaal.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login