Sterk Q4 zet ASML terug op groeipad

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

In het vierde kwartaal heeft ASML een omzet behaald van 4,036 miljard euro. Dat is een groei van 28 procent jaar op jaar en een sequentiële plus van 35 procent. Onder de streep bleef er 1,134 miljard over, respectievelijk 44 en 81 procent meer. Heel 2019 bracht de Veldhovense lithogigant 11,820 miljard aan inkomsten, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2018. Het nettoresultaat stabiliseerde op 2,592 miljard. Daarmee heeft Q4 de zwakke start van het jaar meer dan goedgemaakt.

‘Voor ASML was 2019 weer een jaar van groei, vooral door een sterke vraag naar duv en euv vanuit de logicamarkt’, aldus ceo Peter Wennink. ‘Gedurende het jaar hebben we 6,2 miljard euro aan euv-orders mogen noteren en hebben we de adoptie gezien van euv in hoogvolumeproductie. In het vierde kwartaal hebben we acht euv-systemen verscheept en bestellingen ontvangen voor negen machines.’

‘We rekenen op verdere groei in 2020, zowel in omzet als in winstgevendheid, aangejaagd door de behoefte aan euv en de business die we halen uit de installed base’, gaat Wennink verder. ‘Naar verwachting zal de logicamarkt komend jaar sterk blijven door investeringen in 5g en high-performance rekentoepassingen. In de geheugenmarkt zien onze klanten de eerste tekenen van herstel.’ Het eerste kwartaal van 2020 denkt de ceo uit te komen op 3,1 tot 3,3 biljoen euro aan netto-inkomsten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login