Steinbuch droomt van Eindhovense chirurgierobot-industrie

Pieter Edelman
Leestijd: 8 minuten

De Eindhovense mechatronicahoogleraar Maarten Steinbuch werkt al geruime tijd aan allerhande chirurgierobots. Het nieuwe bedrijf Eindhoven Medical Robots moet ze naar de markt brengen en het begin vormen van een ware industrie in de Eindhoven-regio.

Werktuigbouwkundeprof Maarten Steinbuch windt er geen doekjes om: met zijn nieuwe bedrijf Eindhoven Medical Robots wil hij over tien jaar een bedrijf van duizend werknemers in de regio hebben. Hij ontvouwde die plannen tijdens de Holland Robotics-bijeenkomst afgelopen dinsdag, dat gewijd was aan de chirurgische hulprobots die bij zijn groep ontwikkeld worden. In de pijplijn zitten alvast stuurbare hartkatheters, een robotsysteem om nauwkeurig gaten en holtes in de schedel te frezen en een apparaat dat elektroden diep in het hersenweefsel kan plaatsen.

Het nieuwe bedrijf is een aanvulling op Medical Robotic Technologies, de bedrijfsincubator die Steinbuch zeven jaar geleden op poten zette. Die bracht al twee startups voort: Preceyes, dat een systeem ontwikkelt waarmee oogartsen aan het netvlies kunnen opereren, en Microsure, maker van een telemanipulator waarmee chirurgen minuscule bloed- en lymfevaatjes kunnen hechten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login