Spierballen

Paul van Gerven is redacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Ze zijn er, ondanks een storm van kritiek, toch gekomen: de heffingen op Chinese zonnepanelen. Per 6 juni hanteert de Europese Commissie een opslag van 11,8 procent, en in augustus kan dat oplopen naar 37,2 tot 67,9 procent. De verhoging is afhankelijk van of het betreffende Chinese bedrijf heeft meegewerkt aan het onderzoek én van het resultaat van de lopende onderhandelingen tussen de EU en China, die nu natuurlijk op scherp staan. China beantwoordde de maatregel onmiddellijk met een onderzoek naar dumppraktijken door Europese wijnmakers.

Ik realiseer me dat de heffing de belangen schaadt van de typische lezer van Mechatronica&Machinebouw, maar laten we eerlijk zijn: China heeft het dik verdiend. Met goedkoop overheidsgeld hebben de Chinezen een paar jaar geleden een enorme productiecapaciteit uit de grond gestampt en daarna de markt overspoeld met kunstmatig goedkope producten. Niet voor niets hebben de Verenigde Staten al eerder een – veel hogere – importbelasting ingesteld, en dat land wordt toch algemeen beschouwd als de kampioen van het vrijemarktkapitalisme.

Het simpele feit is dat China zich dient te houden aan de regels van internationale handel. Al jaren klagen ondernemers over het gebrek aan een level playing field en over diefstal van intellectueel eigendom, maar nu de Europese Commissie haar tanden eens laat zien op een belangrijk dossier is het huis te klein. Heel vreemd. Van directe slachtoffers als de installatiebranche snap ik de protesten wel, maar die moet zich realiseren groot te zijn gegroeid met vals spel – niet van hen, maar van hun leveranciers.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login