Solmates deponeert ito met zachte landing

Leestijd: 1 minuut

Het Twentse bedrijf Solmates heeft een proces ontwikkeld waarmee het transparante elektrodemateriaal ito bovenop uiterst delicate laagjes organisch materiaal kan worden gedeponeerd. Daarmee wordt het mogelijk om allerlei organische elektronica transparant te maken. ‘Deze uitvinding is de opstap naar oledapplicaties als transparante verlichting, displays en smart windows. Voor zeer efficiĂ«nte organische zonnecellen is zij zelfs essentieel’, aldus ceo Arjen Janssens van Solmates.

Bestaande depositietechnieken als sputteren zijn te agressief om in combinatie met organische verbindingen te gebruiken. Solmates paste pulsed laser deposition (PLD) toe om de ito-bestanddelen een ‘zachte landing’ te laten maken en zodoende de organische ondergrond niet te beschadigen. Testen wijzen uit dat tachtig procent transparante oleds gemaakt met PLD zich kunnen meten met oleds voorzien van een ondoorzichtige aluminium elektrode. Een externe partij heeft de oleds bovendien duurzaam genoeg bevonden voor mainstream applicaties.

Het ito-proces is beschikbaar op Solmates’ 200-mm-PLD-tool, die eerder werd ontwikkeld voor depositie van piĂ«zoelektrische materialen. De processnelheid is vergelijkbaar met sputtering. De Twentenaren werken ook aan een opgeschaalde roll-to-roll-versie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login