Smart industry hoog op Chinese agenda

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

China steekt honderden miljarden in de digitalisering van de maakindustrie. Dat blijkt uit een internationale inventarisatie van TNO. Het Chinese investeringsniveau overschaduwt dat van grote industrielanden als Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten, waar typisch in de orde van een miljard per land wordt gereserveerd. De meeste kleinere landen stimuleren ook de industriële transformatie, maar op zeer opeenlopende wijze. ‘Ieder land, ieder continent doet het anders maar de trend is duidelijk: er is wereldwijd veel aandacht voor de digitalisering van de industrie’, aldus het TNO-rapport.

Aanleiding voor de inventarisatie is de aandacht die het Duitse initiatief Industrie 4.0 mondiaal kreeg. In vervolg hierop zijn in vele industrielanden initiatieven ontstaan om de digitalisering van de eigen maakindustrie te stimuleren, doorgaans met behulp van publieke investeringen. En vaak met een bredere aandacht voor innovatie van industriële productietechnologieën. Doel van het onderzoek was om overeenkomsten en verschillen te signaleren, hier mogelijk uit te leren en aanknopingspunten te vinden voor samenwerkingsverbanden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login