Sirris in autonome microsystemen op nieuwe substraten

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Technologiecentrum Sirris neemt deel aan het Remanos-onderzoeksproject over de fabricage op nieuwe substraten van microsystemen die gebruikmaken van hun omgevingsenergie. Dit programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ging onlangs van start en heeft een looptijd van vier jaar. Naast Sirris zijn Materia Nova, de Universiteit van Mons en projectleider Microsys bij het onderzoek betrokken.

Vanuit industrieel oogpunt zijn de ontwikkeling van microsystemen en het succes van hun toepassing afhankelijk van drie aspecten: de kwaliteit van de onderdelen, de kwaliteit van de integratie en de energetische autonomie van de microsystemen in hun functionele omgeving. Volgens Sirris zijn er twee trends belangrijk. Ten eerste is er een toenemende nood aan integratie van micro-elektronica op nieuwe substraten zoals glas, plastic, polymeer en metaalplaten. Ten tweede zijn er nieuwsoortige toepassingen die van het microsysteem een grote energetische autonomie vergen. Het Remanos-project wil beide uitdagingen aanpakken.

Sirris zal zijn expertise op het vlak van microfabricage inbrengen. Het technologiecentrum beheerst de nieuwe Aerosol Jet Printing-technologie waarmee uiteenlopende materialen zoals geleiders, isolatoren of meerlagige substraten rechtstreeks en met een resolutie van 10 micron kunnen worden afgezet op vlakke of 3D-substraten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login