Siemens installeert grootste windturbinerotor van Nederland

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Siemens Wind Power heeft de grootste windturbine van Nederland uitgerust met een rotor met een diameter van honderdtwintig meter. De nieuwe bladen bestrijken ongeveer een kwart meer oppervlakte dan de oude. De SWT-3.6-turbine haalt een vermogen van 3,6 MW en is volgens Siemens de meest verkochte windturbine voor offshorewindparken.

Het ontwerp van de nieuwe rotor zorgt voor meer elektriciteitsproductie en levert ook een hogere capaciteitsfactor op. Dat betekent dat de turbine met honderdtwintig meter rotordiameter langer elektriciteit aan het net levert, bijvoorbeeld bij weinig wind, dan de turbine met de oude bladen. Ook is de nieuwe rotor stiller. Metingen aan de turbine op het testterrein van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in de Wieringermeer zullen bijdragen aan het verlagen van de kostprijs van wind op zee, stelt Siemens.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login