Schoonmaakrobots tonen innovatieve kracht Chinezen in iot-markten

René Raaijmakers
Leestijd: 9 minuten

Schoonmaakrobots blijken naast schoonmaakmachines ook datastofzuigers, met bijkomende privacy- en veiligheidsissues. Toen China-expert Sanne van der Lugt en Marnix Bel van KPMG acht fabrikanten ondervroegen, kregen ze bovendien een beter beeld van hoe Chinese bedrijven erin slagen om Westerse bedrijven de pas af te snijden met geavanceerdere en innovatievere producten.

Een China-expert die zich voor schoonmaakrobots interesseert, het lijkt geen voor de hand liggende combinatie. Toch dook Sanne van der Lugt op de apparaten zodra ze op haar pad kwamen. Ze had zich de afgelopen jaren al verdiept in verschillende cases waarbij technologische ontwikkelingen internationale relaties verstoorden, zoals China’s motivatie achter een eigen gps-systeem en Huawei’s 5G-technologie die door de VS in de ban werd gedaan. Toen haar vriend thuiskwam met de boodschap dat zijn werkgever overwoog om Chinese schoonmaakrobots te gaan verkopen op de Europese markt, ging er bij haar meteen een belletje rinkelen.

‘Mijn vriend was enthousiast, want de robot van de Chinese leverancier Gaussian was veel geavanceerder dan de andere robots die hij kende’, vertelt Van der Lugt. ‘Ik dacht meteen: wacht, China? Wat voor sensoren zitten er op zo’n robot? Wat voor data verzamelt zo’n robot? Waar laat hij zijn data? Ik zag er een verhaal in, omdat mijn vriend benadrukte dat de Chinese robot zoveel geavanceerder was dan de robots die op dat moment op de Nederlandse markt beschikbaar waren.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login