Schaalbare en financieel haalbare bedrijfsmodellen gaan niet over technologie

René Raaijmakers
Leestijd: 5 minuten

Deze maand lanceren Eindhoven Engine en High Tech Institute ‘Business model innovation in an exponential world’, een training die tot doel heeft de Nederlandse hightech innovatiever te maken. Mechatronica&Machinebouwe gaat in gesprek met Walter Baets, die de training bij Eindhoven Engine ontwikkelde.

Walter Baets heeft een achtergrond in de econometrie, een discipline die volgens hem alleen nuttig is als er niets verandert. Na een decennium van modellenwerk verhuisde hij naar een veel opwindendere wereld, die van innovatie. ‘De wereld is niet zo stabiel als we vaak denken. Sterker nog, de veranderingen zijn de laatste tien of vijftien jaar in een stroomversnelling geraakt. In die snel veranderende wereld is innovatie cruciaal.’ Toen hij op 35-jarige leeftijd overstapte van bedrijfseconometrie naar een PhD-positie, kwam hij in aanraking met kunstmatige intelligentie en complexiteitstheorie. In zijn daaropvolgende academische carrière van meer dan twee decennia verdiepte hij zich in innovatie.

Baets raakte betrokken bij verschillende initiatieven om ecosystemen op te zetten, waaronder de campus d’innovation numérique in Aix-en-Provence, bekend als ‘The Camp’. ‘Veel bedrijven in Frankrijk en in heel Europa hebben problemen met de exponentiële revolutie’, constateert hij. ‘Ze begrijpen het tot op zekere hoogte, maar wat ermee te doen? Organisaties als Singularity University schilderen prachtige vergezichten, maar wat betekenen ze voor bedrijven?’ The Camp wilde bedrijven leren omgaan met disruptieve technologie en exponentiële groei. Niet elk bedrijf kan in een paar jaar uitgroeien tot een gigant met een marktwaarde van een miljard dollar, maar het is belangrijk om de nieuwe wetten te begrijpen en hoe je er het beste uit kunt halen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login