Saxion en onderzoekscentrum TPRC samen in lichtgewicht composiet

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Hogeschool Saxion en het Thermoplastic Composite Research Center (TPRC) in Enschede gaan de krachten bundelen op het gebied van lichtgewicht construeren. De samenwerking moet leiden tot gezamenlijk onderwijs, onderzoek en een lectoraat. Met het initiatief willen de twee partijen lichtgewicht composieten toepasbaar maken voor het regionale bedrijfsleven. Het lectoraat moet de brug slaan van fundamenteel naar direct, praktijkgericht onderzoek. Hierbij worden studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen betrokken, die leren hoe ze composieten kunnen toepassen. Chemiestudenten leren vooral hoe ze composieten kunnen ontwikkelen. Met deze praktijkgerichte benadering hopen Saxion en TPRC te komen tot allerlei lichte, milieuvriendelijke consumentenproducten.

Thermoplastische composieten zijn kunststoffen in combinatie met ander materiaal (bijvoorbeeld koolstofvezel) die een hoge sterkte koppelen aan een laag gewicht. Daardoor zijn ze heel geschikt voor toepassingen in bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie en de automobielsector. Door hun lage gewicht verbruiken systemen minder energie. Composieten zijn bovendien 100 procent recyclebaar.

TPRC-directielid Remko Akkerman: ’Deze samenwerking is een belangrijke stap om van Twente een wereldwijd leidende regio te maken op het gebied van deze hightechmaterialen. Het hbo-onderwijs is een essentiële schakel om deze technologie te kunnen toepassen in producten.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login