Samenvoegen WBSO en RDA niet voor alle bedrijven voordelig

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Integratie van de WBSO en RDA in één loonbelastingregeling kan voor sommige bedrijven nadelig uitpakken, waarschuwen fiscalisten in het Financieele Dagblad. Minister Kamp maakte de maatregel bekend op Prinsjesdag, met als belangrijkste argument dat sommige bedrijven te weinig winst maken om van de RDA gebruik te maken. Via de WBSO kunnen ondernemingen de loonbelasting voor r&d-medewerkers verlagen, de RDA is voor materiële r&d-kosten en loopt (nu nog) via de winstbelasting.

Voor ondernemingen die onderzoek en ontwikkeling bij een dochterbedrijf hebben ondergebracht, zou de samenvoeging echter kunnen betekenen dat ze niet meer maximaal kunnen aftrekken. Dat is bijvoorbeeld het geval als het dochterbedrijf relatief weinig mensen in dienst hebben, maar er veel kapitaal is gemoeid met het speur- en ontwikkelwerk. Ook starters dragen in de regel te weinig loonheffing af om in de nieuwe regeling hun materiële kosten te kunnen aftrekken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login