Rotterdamse haven start Fieldlab rond 3d-metaalprinters

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De haven van Rotterdam krijgt een eigen ‘Fieldlab Additive Manufacturing’ met 3D metaalprinters. Op RDM Rotterdam, een innovatiecentrum in het Rotterdamse havengebied, komen metaalprinters en een centrum voor de ontwikkeling van kennis op het gebied van metaal printen, 3d scannen, 3d ontwerpen en certificering. Het Fieldlab biedt havengerelateerde bedrijven een gezamenlijke plek om ontwikkelingen op dit gebied te versnellen en samen te werken aan toepassingen voor de (maritieme) industrie.

Het afgelopen jaar vond al een pilotproject plaats voor 3d printen van reserveonderdelen voor de maritieme industrie. De drie initiatiefnemers hiervan (Innovationquarter, RDM Makerspace en Havenbedrijf Rotterdam) hebben ook het opzetten van het Fieldlab voorbereid. Het Havenbedrijf zet nu de stap een bv op te richten voor het Fieldlab en de benodigde initiële investeringen te doen.

‘3d printing is veelbelovend maar ook complex. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn maar weinig bedrijven met voldoende expertise en middelen om zelf aan de slag te gaan met 3D metaal printing’, aldus Allard Castelein, ceo van Havenbedrijf Rotterdam. ‘Daarom nemen we het initiatief om een Fieldlab op te zetten waar bedrijven en kennisinstituten bij kunnen aansluiten. In de tweede helft van het jaar moeten we de eerste 3d-metaalprinter hier in gebruik nemen. Het Fieldlab is een logisch vervolg op het vorig jaar begonnen project om reserveonderdelen voor schepen te maken met 3Dd-printtechnieken. Rotterdam wil ’s werelds slimste haven zijn en vooroplopen in de toepassing van dit soort innovaties. Dat is goed voor het bedrijfsleven en goed voor de werkgelegenheid.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login